Kvass

Det är första gången jag provar att göra kvass och det ska bli spännande att smaka. Kvass är samlingsnamn för syrade och jästa drycker, en självklar del i bl a den ryska kulturen. Man använde de produkter man hade tillgång till, ofta mältat korn och råg eller också mjöl av olika slag med tillsats av rotfrukter, äpplen, päron och ibland örtkryddor, främst pepparmynta. Under kriget fick ryska soldater på sjukhuset sin dagliga ranson kvass för att understödja läkeprocessen. I Tyskland finns en liknande dryck som kallas ”bröddricka” och görs på surdeg vilket blir den bästa drycken. Modernt recept på kvass innehåller surdegsbröd, bakjäst och socker, men jag ville prova på gammalt traditionellt sätt.

Jag använde min egen surkål och surdegsbröd när jag gjorde kvassen, kokt avsvalnat vatten, allt placerat i en stor burk, lät stå 10 dagar i rumstemperatur. Sen i 15 grader i 2 veckor. Tappar upp på flaskor idag. I med några russin i flaskorna för en mildare smak om man vill. Nu kan flaskorna stå i kyl eller drickas på en gång. Rekommenderas att  spädas som måltidsdryck, med vatten, örtte eller frukt/bärdryck. Kan tydligen också tillsättas lite honung och låta stå i rumstemperatur några dagar för att få en lätt mousserande dryck. Jag smakade på drycken och den passar jättebra som måltidsdryck eller så tänker jag att man dricker ett glas det första man gör på morgonen som en hälsodryck. Jättegod och frisk i smaken, lätt syrlig.