OM GÅRDEN

om garden 2017

Vi vill ge våra gäster en rofylld stund på vår ekologiska gård vid Storsjöns strand. Kanske du får med dig en ny insikt och en upplevelse som dröjer sig kvar resten av ditt liv.

Idag driver vi, Niklas och Camilla Persson-Landgren, Brunkulla Gård tillsammans med barnen Julia och Frej som är elfte generationen på Brunkulla Gård. Gården har gått i arv i rakt nedstigande led sedan 1500-talet, och är en av Jämtlands äldsta gårdar.

1995 övertog vi gården efter Niklas föräldrar och sedan dess driver vi gården ekologiskt. Hållbar miljö går som en röd tråd genom hela verksamheten. Vi vill även förmedla vår kunskap om ekologiskt jordbruk på ett naturligt sätt till gäster och besökare på gården.

Camilla är utbildad kock och tillsammans har vi gått flertalet kurser i småskaligt mathantverk på Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk i Ås och lärt oss hur man tillverkar produkter av högsta kvalitet på ett hantverksmässigt vis.

Vi har 55 mjölkkor och vi har även Hedemorahöns och Linderrrödssvin. Vi har valt dessa djurraser för att de hör till vårt svenska kulturarv med en rad fantastiska egenskaper som avlats bort i djurraser som finns idag. Hedemorahönsen och Linderödsgrisarna är robusta och tål vårt fjällklimat bra. Alla raserna har också goda modersegenskaper. Dessa raser vill vi vara med att bevara.

Vi odlar även en del grönsaker på gården till husbehov och till serveringen.

Brunkulla gård erbjuder också boende och konferensmöjligheter i en unik miljö som skapar de bästa förutsättningarna till ett inspirerande, kreativt möte och vistelse i lugn och trivsam gårdsmiljö.

HISTORIA

Brunkulla Gård är en av Jämtlands äldsta gårdar. Det finns dokumenterat att den funnits i vår släkt i rakt nedstigande led sedan 1500-talet, kanske längre. På gården har det bedrivits jord- och skogsbruk. På den tiden tillhörde Jämtland fortfarande Norge efter ett stort slag mellan norrmän och jämtar, som utspelade sig här nedanför gården på Storsjöns is en kall och mörk natt i mars 1178.

Norrmännen med kung Sverre i spetsen vann slaget och innevånarna i Jämtland tillhörde Norge i 500 år till år 1645 då vi åter blev svenskar.

De första människorna, jägarfolket, kom hit för ca 10 000 år sedan, det vittnar de många fångstgroparna (för älg) och hällristningarna om, här har människor fortsatt att bo och så småningom bruka jorden pga den bördiga åkermarken runt Storsjön.

Att vikingarna haft sina boplatser här i trakten vittnar flera utgrävningar om och namnen på öar i Storsjön som fått namn efter fornnordiska gudar t ex Frösön (Frös ö), Norderön (Njords ö). Byn som gården ligger i heter Fannbyn vilket härstammar från det gamla namnet Fornby.

Jämtarna har alltid varit driftiga affärsmän och körde förr i tiden på affärsresor med häst och släde till marknader både i Norge, till Hälsingland och Uppsala för att byta och sälja varor bl a så sålde man skinn, korn, smör, järnspik m m och köpte salt, sill, tyger, porslin m m.

Storsjöodjuret har visat sig för människor här i Storsjöbygden sedan minst 400 år tillbaka. Vittnesmålen om en oförklarlig och skrämmande varelse i Storsjön är många. Tvåhundra av dem är dokumenterade och antalet muntliga observationer är säkert ännu fler. Tio meter lång och grönskimrande som far fram med en snabb hastighet är det några människor som kan vittna om. En speciell utkiksplats finns på gångavstånd från Brunkulla Gård där man kan spana efter Storsjöodjuret och där har flera odjursobservationer gjorts genom åren.

GÅRDENS DJUR

Lantraser


Hedemorahönsen
är en lugn och tålig ras med ruvinstinkten kvar vilket menas att hönsen känner en instinkt att vilja ligga på äggen och ”ruva” fram nya kycklingar, en instinkt som inte längre finns kvar hos dagens ”hybridhöns”.

Linderödsgrisarna är robusta och tål vårt fjällklimat bra och de har fint marmorerat kött.

Fjällkon är en lättrörlig, intelligent och social ko med en unik mjölk med stort ”ostutbyte”. Fjällkon är en bra grovfoderomvandlare vilket gör att den inte behöver äta lika mycket som andra koraser och pga av sitt ursprung där korna släpptes fritt på skogen på fäbodvallen så har den ett mycket gott eget naturligt fodersök i skog och mark. Fjällkon har ett fantastiskt gott och mört kött som anses som ett av det bästa av många kockar och kvalitetsmedvetna människor. Läs mer om Fjällkon här.

Vi har valt dessa tre djurraser för att de är utrotningshotade idag och hör till vårt svenska kulturarv med en rad fantastiska egenskaper som många gånger avlats bort i ”moderna” djurraser som finns idag. Alla raserna har också goda modersegenskaper. Dessa raser vill vi vara med att bevara för de passar bra in i framtidens miljövänliga resurssnåla lantbruk.

Grisen LokeFjällkohedemorahen

Tillbaka